Wat zijn planten en hoe planten ze zich voort?

Wat zijn planten en hoe planten ze zich voort?

Wat zijn planten? Planten zijn voornamelijk fotosynthetische eukaryoten. Ze behoren tot het koninkrijk Plantae. Het koninkrijk omvatte historisch alle niet-dierlijke levende organismen, hoewel de huidige definities alle planten omvatten, maar schimmels, sommige algen en prokaryoten uitsluiten. In dit artikel bespreken we de belangrijkste functies van planten en hoe deze processen werken. Uiteindelijk zullen we leren over de evolutie en diversiteit van alle planten.
Fotosynthese

Het proces van fotosynthese in planten begint met de absorptie van licht door pigmentmoleculen die zich in het thylakoïdemembraan bevinden. Deze moleculen, bekend als chlorofyl, zijn de meest voorkomende van alle pigmenten, maar er zijn ook andere in algen. Ze bevatten allemaal afwisselende reeksen van enkele en dubbele koolstofbindingen, die een geconjugeerd systeem vormen dat bekend staat als de p-elektronenstructuur. Zodra deze moleculen licht absorberen, gebruiken ze de energie om koolstofdioxide om te zetten in glucose.
Vegetatieve voortplanting

Vegetatieve reproductie is een manier om nakomelingen in planten te genereren. In dit proces ondergaan somatische cellen mitotische deling en het resulterende nageslacht heeft hetzelfde aantal chromosomen als hun moeder. De nakomelingen behouden ook moederlijke tekenen. Sommige nadelen van vegetatieve reproductie maken deze methode echter ongewenst. De volgende zijn enkele nadelen van vegetatieve reproductie. We moeten al deze factoren in overweging nemen bij de beslissing om het al dan niet te gebruiken.
Zaadverspreiding

Genetische methoden kunnen helpen begrijpen hoe planten zaden verspreiden. Deze methoden zijn gebaseerd op zaailingen, waardoor we onderscheid kunnen maken tussen zaadverspreiding en vestiging. De genetische schattingen van verspreiding zijn nuttig omdat ze een maatstaf geven voor “effectieve zaadverspreiding”, wat de hoeveelheid zaadbeweging minus vestiging is. Genetische schattingen van verspreiding in planten zijn een belangrijk onderdeel van de evolutietheorie. Maar genetische methoden zijn geen wondermiddel.
Bestuiving

Verschillende plantensoorten hebben bestuiving nodig om zich voort te planten. Mensen hebben veel planten gemanipuleerd om hun prestaties of genetische samenstelling te verbeteren. Bestuiving is een belangrijke manier om verloren genetische diversiteit te herstellen. Sommige klonen werden zo snel mogelijk gemaakt. Bestuiving is echter nog steeds noodzakelijk om de genetische diversiteit van planten te behouden. Blue Agave-velden in Mexico zijn bijvoorbeeld in wezen het resultaat van de combinatie van twee soorten genetisch gecontroleerde planten.
Levenscyclus

Planten beginnen als zaden en ontwikkelen zich tot vruchten en bloemen. De zaden worden bevrucht door wind, water en dieren. Wanneer aan deze voorwaarden is voldaan, beginnen zaden te ontkiemen. Eenmaal ontkiemd, beginnen planten te groeien en ontwikkelen ze stengels en wortels. Ze produceren ook bladeren en bloemen. Deze delen van de plant produceren voedsel door middel van fotosynthese. Zodra de zaden ontkiemen, beginnen de planten hun werk als zaailingen, groeien ze uit tot volwassen planten en produceren ze zaden.